Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Samen vieren
verbindt.

Gepubliceerd op: 24-12-2021Nieuw

Kerstnieuwsbrief

In deze nieuwsbrief

  • Kerstgroet 2021
  • Kerstspel
  • Schaakborden
  • Euritmietherapie
  • Kindercoaching
  • Workshop Dederiek Daum


Beste ouders,

Vanuit de antroposofie wordt het kerstfeest beschouwd als een inspiratiefeest. Tijdens deze periode mogen wij onze bron in het licht ervaren. Dit licht schenkt ons de krachten die onze ziel nodig heeft om haar streven naar echte wereldvrede en ware wereldbezieling te volgen.


Daarom zijn we blij dat we met de kinderen het jaar feestelijk met het kerstspel hebben kunnen afsluiten. In deze nieuwsbrief lezen jullie nog hoe we dit hebben gedaan.


Het was een bijzonder en intens jaar en laten we hopen dat we in 2022 in wat rustiger vaarwater mogen komen want er liggen zoveel mooie plannen klaar. Zo willen we in de lente graag de Samen naar School klas officieel openen en in de herfst gezamenlijk ons 75 jaar jubileum vieren...maar nu eerst vertragen en nieuwe krachten en inspiratie opdoen.


Ik dank jullie voor alle gezamenlijke momenten in het afgelopen jaar en wens jullie een warm kerstfeest en stralend uiteinde.

Kerstgroet,

Constanze Kappelmann



Kerstspel

Dat het kerstspel anders moest, dat was gelukkig begin december al duidelijk. Dat we de kinderen, op wat voor manier dan ook, het kerstspel mee wilden geven was ook duidelijk, want het kerstspel hoort bij ons onderwijs.


Op de studiedag van 6 december hebben we ons met een aantal teamleden over het kerstspel gebogen. Het moest per klas opgevoerd kunnen worden, maar eigenlijk iets verbindends in zich hebben, want kerst dat vier je samen. Het idee van een lopend kerstspel waarin drie klassen tegelijk onderweg zijn ontstond.


Het kerstspel werd in zeven scènes verdeeld en ieder beschikbaar teamlid kreeg een rol. Niet teveel tekst, want het zou zomaar kunnen dat je rol op het laatste moment toch nog door iemand anders overgenomen moest worden. En niet te ingewikkelde aankleding, want als de scholen wel eerder dichtgaan, dan moet het in een middag opgezet kunnen worden.

Het idee om de kinderen ook mee te laten doen en zingen, maakte het plan compleet. Het draaiboek werd geschreven, een mapje met liedjes werd gemaakt, de muzikanten werden gevraagd en nog dezelfde middag liep het hele team de route door de school en werden met enthousiasme alle scènes voor het eerst gespeeld.


Uiteindelijk moest het spel inderdaad vervroegd worden naar de vrijdag en was spelen overdag niet mogelijk. Het kleine kerstspel werd ingestudeerd door een aantal zesde klassers en werd vier keer opgevoerd voor de kleuterklassen, onze Samen naar School-klas en klas 1, 2 en 3.


’s Avonds hebben we in de schemering het kerstspel gespeeld met de kinderen van klas 4, 5 en 6. Na de kerstspelen hebben de kinderen in prachtig versierde klassen een kerstmaaltijd en een gezellige afsluiting gehad.


Wij hebben de kinderen zien genieten van deze bijzondere ervaring en wij hebben er zelf ook van genoten. Wij kijken terug op een geslaagd kerstfeest.

Oproep extra schaakborden

Schaken is een favoriet spel bij ons op school. Wij zouden graag tijdens de winterperiode het schaken een extra impuls willen geven. Hiervoor zijn wij op zoek naar schaakborden en schaakstukken. Mocht iemand nog een werkloos schaakbord op zolder hebben liggen, dan houden wij ons aanbevolen (kan ingeleverd worden bij de leerkracht).



Euritmietherapie voor kinderen

Euritmietherapie werkt diep in op het kind en helpt bij vele problemen zoals: dyslexie, concentratie- en leerproblemen, gedragsproblemen, houdingsproblemen, hypersensitiviteit, AD(H)D, stoornissen in het autistisch spectrum, psychische problemen zoals angsten en onzekerheid, etc.
Maar ook bijvoorbeeld als het kind vaak verkouden is, al dan niet met oorpijn.


De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de euritmietherapie. Zie voor verdere info: www.euritmietherapie.nl

Voor vrijblijvende informatie: 06-21500853

Meester Sjaak

Euritmietherapeut, fysiotherapeut(niet praktiserend) en euritmiepedagoog

Bij Karina

Kindercoaching


Ieder kind wens je toe dat het harmonisch en zorgeloos opgroeit.

Dat er een evenwicht is tussen dat wat het kind wil doen, dat wat het voelt en hoe het kind denkt.


Naast leerkracht, al ruim 20 jaar, ben ik sinds enkele jaren ook vertrouwenspersoon en kindercoach op onze school. De behoefte aan een rustige plek waar de tijd genomen wordt om te luisteren blijkt groot te zijn. D.m.v. gesprekken maar ook eventueel door samen iets te maken of te doen help ik het kind inzicht te krijgen en zelf oplossingen te vinden. Dit alles in een ontspannen sfeer waar ruimte is voor een lach en een traan en alle emoties die daar tussen liggen.


Om ook buiten schooltijd deze persoonlijke aandacht te kunnen bieden heb ik op woensdagmiddag een praktijk.


Kijk voor meer info en contact op;

www.karinakindercoach.com

Workshop: De 1e menstruatie van je dochter

door de poort van de Menarche. Introductie van het traject Menarcheboek maken.


In deze workshop voor vrouwen hebben we het over de ervaring van de eerste menstruatie van een meisje.


Waarom? Omdat dit moment haar vrouw-worden markeert. De kindertijd komt achter haar te liggen en ze zal opgroeien tot volwassen vrouw. Op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau verandert er veel.


In de huidige maatschappij, voortgekomen vanuit het oude patriarchale (mannelijke) denken, is er niet zoveel ruimte voor het vrouwelijke. Dus ook niet voor wat een menstruatie met zich meebrengt voor een vrouw(-in-wording). Dit zien we terug in onze cultuur van altijd maar doorgaan, het wegmoffelen van ongemakken en alles wat met de menstruatie te maken heeft. Menstrueren wordt gezien als lastig, pijnlijk en vies. Daarmee doen wij - vrouwen - onszelf en onze dochters chronisch tekort. In feite is er niet zoveel ruimte voor dat wat we in wezen zijn: ons vrouw-zijn.


Deze workshop is bedoeld om kennis te maken met een andere kijk op menstruatie en het vrouwelijke, zodat we onze dochters een nieuwe boodschap kunnen meegeven. Te beginnen bij haar eerste menstruatie.

Deze workshop staat op zichzelf. Maar het kan voor jou als moeder ook een opstap zijn naar een traject Menarcheboek maken. Een traject waarin je op geheel eigen wijze een creatief boek vol met informatie, verhalen, weetjes en grapjes gaat maken over vrouw-worden. Een cadeau voor je dochter bij haar eerste menstruatie. Bovendien leer je in dit traject veel over je eigen vrouw-zijn. Dus eveneens een geschenk aan jezelf.

Datum: zaterdag 15 januari 2022

Tijd: 10.00 tot 12.00 uur

Waar: via ZOOM

Deelnameprijs: € 15,00

Info en aanmelding: Dederiek Daum | ddaum@euronet.nl | 06 - 30623794

www.dederiekdaum.nl/activiteiten/menarcheboek-maken