Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Samen vieren
verbindt.

Gepubliceerd op: 05-11-2021Nieuw

nieuwsbrief november

In deze nieuwsbrief

  • Voorwoord
  • Voorleeswedstrijd
  • Periode
  • Sleutelbord
  • Verkeerssituatie
  • Honden op het schoolplein

Agenda

3 december geen middagschool 
6 december studiedag 
27 december t/m 7 januarikerstvakantie 


Beste ouders,

Als de klok weer een uur terug gaat en in mijn geboortestadje in het Zwarte Woud de eerste sneeuw is gevallen dan weet ik heet zeker, nog een paar weken en dan is het kerst.


Een periode waar de aandacht van buiten naar binnen gaat en een tijd vol prachtige seizoensfeesten op onze school aanbreekt. Ik kan er elk jaar weer naar uitkijken. Het is ook dit jaar weer afwachten hoe we deze feesten vorm kunnen geven. We doen het stap voor stap en zullen jullie steeds meenemen in de ontwikkelingen.


De corona protocollen voor het primair onderwijs zijn niet verandert en dat betekend dat we voor nu binnen school geen aanpassingen doorvoeren. Let wel op de geldende richtlijnen en geef elkaar de ruimte waar nodig.


We gaan de donkere maanden in en daarom wil ik jullie aandacht vragen voor de verkeersveiligheid rondom school. Onderaan in deze nieuwsbrief de tekening met onze afspraken.


Bij het thema veiligheid hoort ook de digitale wereld. Sinds kort is er een protocol voor gebruik van social media opgemaakt en te vinden op onze website via deze link: Protocol Sociale Media


Ook hebben we binnen de Stichting Ithaka besloten om op korte termijn te stoppen met het gebruik van whatsapp. Met het ARHteam hebben we de keuze gemaakt voor de schoolapp "klasbord". Dit zal naast e-mail ons communicatiemiddel worden. We zijn op dit moment bezig om de implementatie voor te bereiden en jullie krijgen binnenkort een brief met alle informatie.


Na allerlei veiligheidsthema's nu alle aandacht voor een verslag van de kinderboekenweek en periodeonderwijs.


Mooi weekend toegewenst,


Constanze Kappelmann


Kinderboekenweek -

worden wat je wil


De week werd in de zaal feestelijk geopend met een lied. De kinderen hebben gelezen in alle gaten en hoeken van de school met kussens en kleedjes.


Er was een grote kinderboekenmarkt met voor ieder wat wils en aandacht voor ieders favoriete boek. Alle klassen hebben een nieuw boek gekregen.


Als afsluiting was er de jaarlijkse voorleeswedstrijd, waar de jury het maar moeilijk mee had. Wat een talent is er op onze school! Dit jaar ging de prijs naar Luuk, hij mag een jaar lang de beker mee naar huis en we hopen hem volgend jaar in de jury te zien.


Periode


Klas: 1

Sam, Jerome en Mathilde vertellen over de eerste weken in klas 1


Wat hebben jullie geleerd?

Al heel veel cijfers! Dan vroeg de juf: Waarvan is er maar één? En dan mochten wij dat zeggen en mooi tekenen. Dat hebben we tot de 12 gedaan. En we hebben ook al sommen gerekend.

We hebben ook al een heleboel letters geleerd, dat heb je toch wel gezien op het letterbord? De S is van slang en we kunnen al heel veel woordjes lezen.


Waar ben je trots op?

Lezen in een echt boekje!

We hebben al tot 100 geteld juf! Goed hè!?


Wat is het leukst om te doen?

Gym is superleuk, juf Roos weet heel veel leuke spellen. Kegelen was eerst wel lastig, maar heel leuk om te doen.


Wat was het leukst om te leren?

Eigenlijk is alles leuk in de eerste klas; lezen, rekenen, breien, gym, …


Wat is het verschil met kleuterklas?

Een eigen tafel en stoel om aan te werken is wel echt fijn. En we mogen ook in schriften werken. Dan moet je wel eerst een muizenpaadje maken aan de rand hoor, dan wordt het mooier.


Klas: 3

Lena, Hannah en Leonoor vertellen over de graanperiode

In de tweede klas hebben de kinderen graan gezaaid en verzorgd. Na de vakantie is de tarwe geoogst en in bossen meegenomen naar school. Daar gaan de kinderen aan de slag met dorsen, wannen en malen en uiteindelijk bakken ze er broodjes van. Om te kijken hoe het malen echt gaat zijn de kinderen ook naar een molen geweest.


Wat hebben jullie geleerd?

Hoe we hebben gezaaid en dat je onkruid moet wieden, anders groeit je graan niet goed. Malen met de hand is zwaar werk.


Waar ben je trots op?

Op de tekeningen in mijn schrift en het lekkere broodje.


Wat was het leukst om te doen?

Naar boer Oebele gaan was leuk. Het dorsen was ook leuk, dat is eigenlijk gewoon op het graan slaan tot de graankorrels los komen. De kinderen zingen als vanzelf de liedjes voor me die ze erbij hebben geleerd. Op 6 oktober zijn we naar de molen geweest om te kijken hoe die werkt. Het broodjes bakken, je mocht een kurkentrekker of een knoopbroodje maken.


Wat was het leukst om te leren?

De molen draait niet altijd even hard. We mochten de molen zelf laten draaien.


Klas: 5

Sophia, Maren en Samuel vertellen over de Rijnperiode


De heemkunde periode over de Rijn gaat over het ontstaan van de rivier en het hoe het leven langs en op de Rijn eruit ziet vroeger en nu.


Wat hebben jullie geleerd?

We hebben geleerd dat de Rijn in twee riviertjes begint en dan steeds groter wordt. We hebben het gehad over de gletsjers in de Alpen. Juf Anita heeft prachtige verhalen verteld over de mooiste plekken langs de Rijn. In Schaffhausen is de grootste waterval, het verhaal van de Lorelei die de schepen liet vergaan tot in verhalen in Nederland.


Waar ben je trots op?

Unaniem: de tekeningen in het schrift! Juf heeft ons veel aanwijzingen gegeven en vooraf hadden we ook afgesproken dat we extra gingen letten op de mooie verzorging van het schrift. Er stonden ook hele mooie tekeningen op het bord en we hebben veel samen gedaan.


Wat was het leukst om te doen?

De Rijn nabouwen met meester Letho en er echt water door laten stromen! We hadden een basis gemaakt van tegels, daar ging een doek over, dan klei erop voor de mooie bergen, toen gips er overheen en tenslotte de verf. We hebben er echt water doorheen laten lopen, eerst een beetje en daarna zoveel dat het een overstroming werd.


Wat was het leukst om te leren?

De kringloop van het water, dat je niet ziet dat het gebeurt, maar dat je gewoon weet dat het zo werkt.


Gevonden sleutels

Bij de ingang hangt sinds kort dit leuke sleutelbord. Ben je een sleutel kwijt of heb je er eentje gevonden? Neem dan even een kijkje op het sleutelbord of hang de sleutel daar op.

Verkeersveiligheid

Honden op het schoolplein

Af en toe zien we een hond op het schoolplein en soms zelfs een hoopje hondenpoep. We hebben de afspraak dat honden buiten het hek blijven. Alvast weer dank voor jullie medewerking.