Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Samen vieren
verbindt.

Gepubliceerd op: 01-10-2021Nieuw

nieuwsbrief 1 oktober

In deze nieuwsbrief

  • voorwoord
  • Michaëlsfeest
  • boekenmarkt
  • kerstkoor
  • kijktip


Agenda

18 t/m 22 oktoberHerfstvakantie
3 decemberMiddag vrij
6 december Studiedag

Beste ouders,

De zon verwarmde ons met haar gouden stralen op Michaëlsdag en we hebben een prachtig feest met elkaar kunnen vieren. De kleuters kookten buiten heerlijke soep en op de Bokkeweidjes werd heldhaftig de draak verslagen. In de middag liep ik langs de BSO en de kinderen waren nog steeds vol van wat ze allemaal hadden beleefd die dag. Volgens mij kwam ieder kind met een mooi verhaal thuis...


Nu de draak voor een jaar weer is gaan liggen maken wij ons met het ARH team op voor onze jaarlijkse Ithaka studiedag. Gert Biesta gaat voor ons online, vanuit Schotland, een lezing verzorgen over "Het pedagogisch moment in het hart van het onderwijs". Na de lezing gaan we hiermee verder op locatie met elkaar studeren en in de middag gaan we praktisch aan de slag met een cursus kinder EHBO.


We wensen jullie en de kinderen alvast een extra mooi en lang weekend.


Hartelijke groet,


Constanze Kappelmann

Michaëlsfeest

Kleuters

Het Michaëlfeest vieren we in de kleuterklassen als ‘oogstfeest’.

September is bij uitstek de maand waarin we appels kunnen oogsten evenals allerlei groenten uit de tuin, zoals bijvoorbeeld courgette en pompoen. In de kleuterklas willen we de kinderen laten ervaren wat we met die rijke oogst allemaal kunnen doen. Daarom gaan we op Michaël dag met de kinderen soep koken of appelmoes maken. Hierbij komen veel zintuigen aan bod…. De tastzin, de levenszin, maar natuurlijk ook reuk en smaak. De kinderen genieten ervan om samen iets te maken, wat ze daarna zelf mogen proeven! Ook beleven we iets aan de elementen door buiten te ‘zwieren zwaaien’ met een soort vliegertje (een dennenappel met daaraan crêpepapieren linten). De kinderen ervaren hoe ze op eigen kracht het vliegertje kunnen laten ‘vliegen’. De wind waait vaak al om onze oren en je hoort de herfstblaadjes ritselen. Ook het vuur komt terug in de kleuren van het crêpepapier.

Michaëlsfeest in de onderbouw

Vroeg in de morgen staan alle kinderen op de parkeerplaats bij Duinvermaak. Drinken, appelflappen en pannenkoeken worden in bolderkarren geladen en dan gaan klas 1 t/m 5 lopend naar de Bokkenweidjes in de duinen. De zesde klas is al eerder vertrokken en heeft het feest voorbereid. Zij hebben een verhaal bedacht over de draak waarvan zij als dorpelingen gered moeten worden. Door het spelen van verschillende spelletjes kunnen de kinderen de puzzel oplossen en zo het dorp redden. De spelletjes die gespeeld worden vragen om moed en kracht van de kinderen en zorgen voor een heleboel plezier met elkaar.

Heb je zin in Michaël? Daar antwoorden alle kinderen volmondig ja op. Het is een van de leukste feesten van het jaar. De zesde klassers mogen dit feest organiseren en ze hebben er zin in. Er worden bordjes gemaakt, lakens beschilderd en ze zijn door de hele school op zoek naar materiaal. Favorieten van de vorige jaren zijn het Heksenhutje, waar je geblinddoekt iets moet proeven (augurken met ketchup of marshmellow met mayonaise bijvoorbeeld), de zeephelling afglijden in een regenbroek en met je handen in de “drakenkots” voelen wat er op de bodem van de pan ligt. En natuurlijk willen alle kinderen wel in het drakenpak als ze in de zesde zitten. Het pannenkoeken en appelflappen eten met alle klassen samen in een grote kring wordt als heel bijzonder ervaren. En als de eerste klassers met zwaard en schild de draak mogen verslaan worden ze door alle kinderen aangemoedigd en toegezongen.


Michaëlfeest in de SNS-klas

Sint Michaël is het feest van de oogstviering. Er is door de kinderen appelmoes gemaakt die we op zijn naamdag hebben gegeten. In ons ochtendspel hebben we een aantal keren de dromende appels geplukt en voorzichtig in een mandje gelegd. Het liedje: “In iedere kleine appel daar lijkt het wel een huis”, zingen we daarna ook. Appels worden niet alleen gebruikt om de kerstboom te versieren, want van appeltaart en appelflappen houden we allemaal in onze klas. De ochtend zelf lopen we met een zwaard in de kring met het liedje waarin we vragen om macht en kracht aan Michaël om het goede te doen hier op aarde. Met veel eerbied wordt het zwaard gedragen door de kinderen. Alle kinderen willen het graag vast houden. Na het spelen dekken we de tafel met ons mooiste servies. De vruchten die meegenomen waren van huis werden in een bowl verwerkt en dat werd met stralende toetjes naar binnen gewerkt. De appelflappen werden met gejuich ontvangen.

Zelfs onze klassenkabouter werd niet vergeten. Voor hem hebben we een speciaal bordje en kommetje uit het poppenhuis op zijn vensterbank gezet.

Na de heerlijke maaltijd is het eindelijk tijd om onze vliegertjes op te laten. De herfst werd bezongen en er viel genoeg te ontdekken tijdens onze ochtendwandeling. De herfst heeft immers veel te koop. En eindelijk was het dan zover. De kleurige linten van de dennenappelvliegers deden de lucht er vrolijk uitzien en toverden een blijde lach op het gezicht van de kinderen. De vliegertjes mochten mee naar huis. Wat een feest was dat. Tot slot nog een klein verhaaltje over Joris en de prinses en toen was het al weer tijd om naar huis te gaan.

.

Kinderboeken markt

Kerstkoor


Beste mensen,

In het najaar wil ik voor de zesde keer een projectkoor starten met als thema Kerst.

Ik ben op zoek naar enthousiaste zangers en zangeressen die zich voor 8 vrijdagavonden met dit project willen verbinden en zich zo op Kerst willen voorbereiden.


De repetities vinden plaats in de aula van de A.R. Holstschool in Bergen,

Prins Hendriklaan 56/58 op de volgende data:

  • vrijdag 29 oktober 20.00 uur
  • vrijdag 5, 12, 19 en 26 november 20.00 uur
  • vrijdag 3,10 en 17 december 20.00 uur

Bij de school is er voldoende gratis parkeergelegenheid.


We sluiten het project af met twee optredens:

  • Woensdagavond 15 december 19.15 uur
  • Zaterdagavond 18 december 20.00 uur
Locaties van de optredens worden nog nader bepaald.

Ik verwacht van de deelnemers dat zij op alle repetities en op de geplande uitvoeringen aanwezig zullen zijn. Mocht je bij hoge uitzondering een keer afwezig zijn, dan verwacht ik dat je thuis de nagestuurde bestanden aandachtig zult beluisteren.

De kosten voor deze workshop zijn € 100,- ( incl. muziek/koffie/thee)

Aanmelden kan via lupkoe@gmail.com of 06-43952789

Bij aanmelding graag je stem, en voorkeur voor thee//koffie in de pauze opgeven.

Je kunt je uiterlijk tot 15 oktober aanmelden.


Hartelijke groet,

Lupko Koetje

Kijktip


In de documentaireserie "Nog één week" worden kinderen tussen de 10 en 13 jaar gevolgd die zich voorbereiden op een spannende gebeurtenis in hun leven. Het is

een verandering die voor even hun leven op z’n kop zet.


Zafanya heeft bij ons de basisschool doorlopen en is vorig schooljaar gefilmd door de NPO, een week voordat zij een rol in de landelijke musical The Sound of Music zal spelen. Er is toen ook bij ons op school gefilmd.


Op zondag 31 oktober, 19.20 uur, wordt dit uitgezonden op NPO Zapp


Zafanya (12) heeft tics door Gilles de la Tourette. Soms is dat moeilijk wanneer zij

overprikkeld raakt, toch houdt het haar niet tegen om haar droom te volgen. Door op het

podium te staan verdwijnen haar tics als sneeuw voor de zon.