Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Samen vieren
verbindt.

Gepubliceerd op: 01-04-2022Nieuw

nieuwsbrief april

In deze nieuwsbrief

  • Voorwoord
  • Afvalcoaches
  • Periode
  • Juffendag
  • Toneel
  • Schaken

Agenda

15 april t/m 18 april Paasvakantie 
19 aprilStudiedag 
25 april t/m 6 meiMeivakantie 

Beste ouders en relaties,

Na een paar prachtige warme lentedagen kregen we als april-verrassing nog wat wonderlijk winterweer. En dit slechts twee weken voor Pasen. Komende week vrijdag vieren de kleuters, de Samen naar Schoolklas en klas 1, 2 en 3 Palmpasen.


Donderdag 7 april a.s. staat er voor het eerst weer een algemene ouderavond in de grote zaal gepland. Gastspreker Frank Dekkers van https://transvisie.nl/ neemt ons mee in het thema "genderidentiteit". De avond staat open voor alle geïnteresseerden, inloop 20.00 uur - begin 20.15 uur. We hopen op een mooie opkomst.


Er wordt al volop gebruik gemaakt van de klasbord app. De functie voor het plannen van oudergesprekken is voor het eerst ingezet, intekenlijsten worden al gebruikt en foto's van klasactiviteiten worden gedeeld. Ook deze nieuwsbrief zal ik voor het eerst via de klasbord app verspreiden. Soms is het nog wat zoeken en leren. Heb je je nog niet geregistreerd en de koppelcode geactiveerd wil je dit dan nog doen? En als je een functie niet kan vinden stel gerust je vragen aan de klassenouder of het secretariaat.


Hartelijke groet,

Constanze Kappelmann

Afvalcoaches

Donderdag 24 maart hebben de kinderen les gehad over afval scheiden en PMD-afval. Ze deden een quiz: 'wat moet waar in?' en konden een kijkje nemen bij de vuilniswagen.

Alle klassen zijn nu voorzien van verschillende afvalbakken zodat al het afval goed gescheiden kan worden. Het was een leuke en leerzame ochtend!


Geschiedenisperiode

In de vijfde klas is net de tweede geschiedenisperiode afgerond. 

Deze periode hebben ze stil gestaan bij de Griekse oudheid. In Athene ontstond de eerste democratie, terwijl er in Sparta geen inspraak was en de kinderen een Spartaanse opvoeding kregen.


Net als Socrates zijn ze elkaar gaan bevragen over filosofische onderwerpen als ‘vriendschap’ en ‘vertrouwen’. In de verhalen is het houten paard Troje binnen gerold en voltooide Herakles zijn vele opdrachten.

Verder vertelden de kinderen vol vuur over Alexander de Grote en lieten ze trots hun schriften zien, waarin ze veel teksten dit keer zelf mochten schrijven.


Ook over Boeddha hebben ze veel geleerd. De beeldjes had iedereen wel al eens gezien, maar het was bijzonder om te leren waar die precies vandaan komen. Op het bord is een tekening van Boeddha te zien die door de kinderen samen is gemaakt.

Juffendag in de kleuterklassen


Dit jaar hebben we de juffendag gelukkig kunnen vieren. Samen met de hulpouders hebben we deze feestelijke dag een gouden randje kunnen geven. De kleuters konden bellenblazen, stoepkrijten, koeken versieren en zaaien. Het weer werkte ook goed mee, waardoor we zowel binnen als buiten konden genieten.Gilgamesj

Gilgamesj was het onderwerp van het toneelstuk van klas 5. Het is een van de oudste verhalen dat op schrift gevonden is.


Het gaat over koning Gilgamesj die op zoek gaat naar het eeuwig leven nadat zijn beste vriend Enkidu sterft. Het eeuwig leven vindt hij niet, maar wel de wijsheid om als een goede koning over zijn stad Uruk te regeren.


De kinderen vonden het fantastisch dat iedereen weer mocht komen kijken in de zaal, maar ook wel weer heel spannend. Samen met dramadocente Saskia hebben ze veel gerepeteerd en goede aanwijzingen gekregen.

Het schaakseizoen is geopend!

Voor de liefhebbers staan er twee schaakborden opgesteld in de patio, maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker buiten in het zonnetje schaken. Een boel uitdaging voor iedereen...

Wij zijn op zoek naar een schaakliefhebber die een gastles zou willen geven.

Heb je interesse? Neem dan contact op met juf Susan: sdotter@arhbergen.nl

Ook zijn wij op zoek naar extra schaakborden en schaakstukken (van hout). Mocht iemand nog een werkloos schaakbord op zolder hebben liggen, dan houden wij ons aanbevolen (kan ingeleverd worden bij de leerkracht).

Volgend schooljaar zullen we aan het Bergense schoolschaakkampioenschap gaan deelnemen.

We hopen op veel schaakplezier.


Vrijwillige ouderbijdrage


Om een goede begroting te kunnen maken is het essentieel om te weten op welke ouderbijdrage we kunnen rekenen in een jaar. De ouderbijdrage is een welkome, maar ook bijna noodzakelijke aanvulling op ons budget om vrijeschoolonderwijs te kunnen geven.


Helaas is er voor een aantal kinderen nog geen reactie ontvangen op ons verzoek om dit in te vullen in WIScollect.


Ook als u geen bijdrage wilt of kunt doen dan willen wij vragen om dit in het systeem aan te geven. U kunt de bijdrage dan op 0 zetten en de factuur zo afsluiten. Dit geeft ons duidelijkheid en u ontvangt dan geen herinneringen meer.


Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met het secretariaat

Body Surrounding Web

Bescherming en versterking van het mens-zijn


Rudolf Steiner beschrijft hoe ons levenslichaam steeds losser gaat raken van ons fysiek lichaam, zo ook het etherhart van het fysieke hart. Dit geeft mogelijkheden, maar maakt in het middengebied ook kwetsbaar voor allerlei invloeden van buiten, waaronder ziektes en elektro-magnetische straling.


Wieger Veerman heeft in samenhang met “Euritmie in Beweging”

(zie www.stichtingrozenhart.nl) het Body Surrounding Web ontwikkeld om vooral dit middengebied te beschermen en te versterken en daarmee de hele mens.


Eerst gaan we weer via de basisoefeningen naar het waarnemen, voeden en reinigen van het levenslichaam, maar brengen die ook wat meer in beweging. Dan gaan we werken aan het Body Surrounding Web.


Ook mensen die slecht ter been zijn van harte welkom, omdat alle oefeningen ook zittend gedaan kunnen worden. Geen voorkennis of ervaring is nodig.


Graag wil ik jullie hiervoor weer uitnodigen en wel op:


Zaterdag 9 april 2022 Van 9.30 tot 11.45(inclusief pauze)

Vrijeschool Bergen(onderbouw) Prins Hendriklaan 58 Kosten € 25,-

Info of aanmelding: sjaakgroot@upcmail.nl of 06-21500853


Geïnteresseerden die graag willen deelnemen, maar vanwege de kosten belemmerd worden, kunnen hierover met mij contact opnemen.


Graag tot dan!

Sjaak Groot Euritmietherapeut, fysiotherapeut(niet praktiserend) en euritmiepedagoog

Vrouwencirkel


Elke eerste woensdag van de maand in De Berkeley in Bergen. Een avond waar je heen kunt komen zoals je bent, op dat moment. Hier is ruimte om gewoon te zijn en mogelijkheid om te delen over wat je tegenkomt op je pad als mens, als vrouw.

In de invulling houd ik rekening met de tijd van het jaar en thema’s op het pad van de vrouw. Hier maken we contact mee in drum-begeleide meditatie/ reizen, veilige deel- en luisterrondes, ontspannende en verdiepende oefeningen, dansen, uitwisseling..

Dit is een avond voor jezelf met gelijkgestemde vrouwen, natuurlijk met thee en lekkers, en hopelijk ook lol! Ik ontmoet je graag.

Details:

De Berkeley (Nesdijk 20H, Bergen)

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Inloop: 19.15 uur

Kosten: €20,-*

*Kleinere portomonnee? Neem even contact op met mij. Iedereen is welkom.

Info en aanmelden via www.justinetierolff.com/vrouwencirkels/

Vragen? 06-42232646