Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Samen vieren
verbindt.

Gepubliceerd op: 06-04-2023Nieuw

Paasnieuwsbrief

In deze nieuwsbrief

  • Voorwoord
  • Palmpasen
  • Tuinbouw
  • Lentemarkt


Agenda

11 april studiedag
12 april kooruitvoering klas 4, 5 en 6
15 april Lentemarkt 
18 april schoolfotograaf 
24 april t/m 5 meimeivakantie 

Beste ouders,


Met de lente in volle gang, voelt het als een nieuw begin. Het is een seizoen waarin alles weer tot leven komt. Zo ook onze lentemarkt die een tijdje winterslaap moest houden vanwege maatregelen die we gelukkig weer achter ons hebben gelaten.

De voorbereidingen voor onze lentemarkt zijn in volle gang en met het lerarencollege zijn we met regelmaat aan het repeteren voor de "Levende jukebox". Jullie, de ouders, schenken deze markt aan de gemeenschap van de school. Ik weet hoeveel werk, tijd en liefde jullie in de voorbereidingen steken en wil hiervoor alvast mijn dankbaarheid uitspreken. Ik kijk er enorm naar uit om volgende week zaterdag met jullie feest te vieren.


Dinsdag 11 april staat nog een studiedag gepland en we gaan ons verder bekwamen in onze sociale vaardigheden methodiek KiVa en intervisie. Denken jullie eraan dat alle kinderen vrij zijn op deze dag.


Zoals ik eerder heb aangekondigd nemen wij jullie, de ouders, ook mee als belangrijk onderdeel van onze school in KiVa want "Samen maken we er een fijne school van". Hiervoor hebben we in de eerste week na de meivakantie de algemene KiVa-ouderavond gepland. Noteer alvast in de agenda -we hopen jullie in groten getale te mogen verwelkomen op donderdag 11 mei vanaf 20.00 uur in de grote zaal!

Tenslotte met Pasen om de hoek wil ik namens het hele lerarencollege graag onze beste wensen en groeten met jullie delen. Hele fijne dagen toegewenst en geniet van en met elkaar!

Hartelijke groet,

Constanze Kappelmann

Palmpasen


Donderdag heeft de onderbouw hard gewerkt aan de Palmpasenstokken, zij werden traditiegetrouw geholpen door de hogere klassen.


Vrijdag was het dan zover en gingen zij in een lange optocht langs de Rekere, helaas zat het weer niet mee maar dat mocht de pret niet drukken.Palmpasen, hoe zat het ook alweer?

Op zondag 10 april is het Palmpasen, ook wel Palmzondag genoemd. Waar draait deze bijzondere zondag om en waarom eten we dan broodhaantjes?

Al eeuwenlang gaan christenen vanaf Aswoensdag als voorbereiding op het paasfeest vasten. Dit wordt de vastentijd genoemd en duurt veertig dagen. Op de laatste zondag van de vastentijd (na carnaval) is het Palmpasen. Op die dag begint de Goede Week met Goede Vrijdag en deze eindigt met Pasen.

Antroposofie

In de eeuwen vóór Christus werd er in de lente ook al groot feest gevierd. Mensen waren toen veel afhankelijker van de natuur en bedankten de goden uitgebreid op het moment dat de lente weer aanbrak. Dit feest is door de eeuwen heen langzaam veranderd in het christelijke paasfeest. Voor het Palmpasenfeest maken kinderen al heel lang een Palmpasenstok. Deze stok staat symbool voor de levensboom. De stok is in de vorm van een kruis, wat verwijst naar Jezus Christus, en de versierde hoepel symboliseert het zonnerad. Boven op de stok staat een (brood)haantje als verkondiger van de nieuwe dag.

Doordat Palmpasen en het paasfeest aan het begin van de lente worden gevierd, verwijzen veel elementen naar de komst van nieuw leven.

Bron: odin.nl

Tuinbouw

De vijfde klas heeft de afgelopen weken met veel plezier tuinbouw les gevolgd. Helaas begon de eerste les met regen, maar gelukkig hielden we het de tweede les droog.


De leerlingen hebben al veel verschillende gewassen geplant en gezaaid, waaronder radijs, andijvie, ui, aardappel en snijbiet. Als de zon haar werk doet, kunnen de leerlingen wellicht voor de meivakantie al genieten van de eerste oogst!


Het is mooi om te zien hoe de leerlingen zich inzetten en leren hoe het is om zelf groenten te verbouwen. Laten we hopen dat het weer de komende tijd goed blijft, zodat ze nog meer kunnen genieten van deze groene omgeving.

De lentemarktcommissie is hard aan het werk om een prachtige Lentemarkt te laten plaatsvinden.


Op onze website onder het kopje Lentemarkt nieuws van de week zijn de laatste ontwikkelingen te volgen. Zij zijn bijvoorbeeld erg benieuwd hoe het met de blauwe druifjes gaat.


Open podium voor kinderen

Er komt een podium op de lentemarkt met onder andere een Ierse band, onze leraren

gaan iets leuks doen en het koor Radoesja zingt. Kinderen kunnen tussen 12:00 en

13:00 uur ook iets opvoeren: muziek, zingen, dans, dichtkunsten of een andere act.

Meedoen met het open podium? Meld jouw kind uiterlijk 7 april aan via de

contactouder van jouw klas.


Tweedehandskleding

Voor de lentemarkt verkoop zamelen we tweedehands kinderkleding in. Graag

lente/zomer kleding, gewassen en zonder gaten en/of vlekken.

Op vrijdag 24 maart en 7 april – om 12:45 en 15:00 uur zal Julie op het (grote)

schoolplein staan met een bakfiets en kunnen jullie spullen bij haar inleveren.


Plantjes en stekjes voor de lentemarkt

Klas 2 is druk bezig met het organiseren van De Plantenkraam voor de lentemarkt. Ze

kweken en verzamelen plantjes, stekjes, bolletjes, zaadjes en maken zelfs bloem

zaadbommetjes. Voor wie ook wat wil bijdragen aan de plantenkraam, dat kan! Denk

daarbij aan binnenplanten, buitenplanten, moestuinplantjes en bloemenplanten.

Je kan deze vrijdag 14 april tussen 12:45 uur en 13.30 uur brengen naar klas 2.

Met een kaartje met: de naam van de plantjes en of het voor binnen of buiten is.

Heb je een vraag over het brengen van de spullen? Of een andere vraag over de

lentemarkt? Stuur een mail naar info@arhbergen.nl


Poppencursus

Een groep enthousiaste mensen is de afgelopen weken aan het werk om poppen te maken voor de Lentemarkt. Wat worden ze mooi!


Ingezonden

In Schagen een nieuwe loot aan de vrijeschool-stam?

Er is veel belangstelling voor het vrijeschool onderwijs! Niet alleen landelijk is het aantal scholen gegroeid, ook in Noord-Holland zijn er zo’n vijf nieuwe scholen bijgekomen. Gek genoeg is er tussen Alkmaar en Texel geen vrije school te vinden, niet meer althans. Er was een vrije school in Den Helder, maar helaas bestaat deze niet meer.


Daar willen wij, de werkgroep Vrije School Schagen i.o. verandering in brengen. Eind 2022 zijn we begonnen met het maken van een website en hebben we de eerste gesprekken met schoolbesturen gehad. Nu is de tijd aangebroken om ouders en belangstellenden te informeren over ons initiatief.

Wat is het plan?

We gaan voor een vrije basisschool in de regio Schagen. We mikken op een start met minimaal een kleuterklas en een combinatieklas 1 en 2. In augustus 2024 moet het dan zo ver zijn.

Belangstelling?

Neem een kijkje op onze website http://vrijeschoolschagen.nl en stuur een bericht aan NH@vrijeschoolschagen.nl.

Ook willen we u vragen dit bericht te delen.


Namens de werkgroep,

Corine Douma, Sophie Zoon en Koos Blasé

Werkzaamheden Rekervlotbrug te Koedijk


De werkzaamheden worden uitgevoerd van dinsdag 11 april tot en met donderdag 13 april. De Rekervlotbrug is dan volledig afgesloten voor (brom)fietsers en voetgangers. Er is een omleiding ingesteld via de Koedijkervlotbrug (zuidzijde) en via Schoorldam (noordzijde). Dat staat met gele borden aangegeven.


Om te zorgen dat de weg veilig blijft vervangen wij de oude slijtlaag door een nieuwe en brengen wij belijning aan op het wegdek. Een nieuwe slijtlaag verhoogt de verkeersveiligheid van de weg, omdat de weg daarmee voldoende stroef blijft.

We realiseren ons dat het afsluiten van de Rekervlotbrug hinder met zich meebrengt. Helaas lukte het niet om deze werkzaamheden uit te voeren tijdens meivakantie.

Kindercirkel,

Ja het is zover er gaat nu ook een kindercirkel komen bij SoulBalance. De kinderen van Nu zijn zeer voelbare kinderen, met grote gaves die soms hun weg mogen vinden in deze aardse wereld en in de schoolsystemen.


In deze cirkel mogen de kinderen heerlijk hun Zelf zijn, we gaan samen delen, samen zingen, dansen en creeeren. Ik zal oefeningen delen die de kinderen kunnen toepassen als ze even uit balans zijn, overprikkelt zijn of weer bij zichzelf mogen komen. Maar vooral gaan we samen heerlijk zingen en plezier maken.


Voel jij ja daar wil ik graag bij zijn, de 1e kindercirkel is op vrijdag 14 april om 16.00.

Ellen heeft jaren met kinderen muziek gemaakt op kindercentra’s, bso’s enz. Ze heeft een kindercd gecreeerd met betoverende liedjes die nu nog steeds geliefd is. We zullen wat van die liedjes samen gaan zingen, ze brengen een gevoel van vreugde en liefde bij ieder kind.


Waar: Soulbalance broek op Lange Dijk

Tijd: 16.00 ~17.00 binnenlopen kan 10 min van te voren zodat we om 16.00 beginnen.

Leeftijd: van 5 t/m 10 jaar

Opgeven: voor 13 april app naar Ellen 0640583261 of mail naar strelingenvandeziel@hotmail.com

Bedrag: Wat je mag schenken 11 euro

Liefs Ellen