Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Samen vieren
verbindt.

Gepubliceerd op: 21-12-2020Nieuw

Kerstgroet 2020

Beste ouders,


Vandaag is het de kortste dag van het jaar. Een mooi moment om jullie een kerstgroet te sturen.


Het afronden van dit jaar op school verliep in een versneld tempo. Weliswaar hadden we met het team de organisatie rondom een tweede golf doorgesproken maar niemand had verwacht dat we nog voor de kerstvakantie weer de deuren zouden moeten sluiten.


Dit heeft opnieuw een beroep gedaan op de veerkracht van het team, de kinderen en jullie.

Nog bedankt aan iedereen voor het snelle schakelen. Zo hebben we met de kinderen na een prachtig Lucia spel op maandag meteen de dag erop kerst kunnen vieren.


Er waren bovendien originele ideeën om jullie als ouders mee te nemen in de kerstsfeer maar dat lukte uiteindelijk niet meer. Echter hebben we, toen het nog mogelijk was, twee kerstliederen coronaproef voor jullie opgenomen onder leiding van meester Lupko, deze willen we nu graag met jullie delen:

The first nowell

Midden in de winternacht


Wellicht dient het als inspiratie om in deze tijd samen met jullie kinderen te zingen, die een groot repertoire aan kerstliederen kennen. Een schat aan vrijeschoolliederen vind je op deze site: Vrijeschoolliederen


De laatste schooldag was tevens de officiële laatste werkdag van klassenleerkracht Julia, die welverdiend met pensioen gaat. De kinderen van klas 5 hebben haar uitgezwaaid. Julia blijft voorlopig nog verbonden aan de ARH als invalleerkracht. Voor nu wensen we haar alvast een prachtige nieuwe levensfase en zodra het weer kan komt er nog een afscheidsfeest.


Namens het gehele ARH team wil ik jullie mooie kerstdagen wensen, geniet van elkaar, blijf gezond en we spreken en zien elkaar weer in het nieuwe jaar!


Hartelijke groet,


Constanze Kappelmann


Sint Lucia


Maandag 14 december hebben alle kinderen mogen genieten van het Sint Luciaspel wat een lange traditie kent op onze school en opgevoerd word door de tweede klas.

De achtergrond van Sint Lucia

De nacht van 12 op 13 december is de Lucianacht, deze nacht werd gezien als de langste nacht van het jaar en gevierd als een lichtfeest. Sint Lucia was een heilige martelares uit de derde eeuw. Voor ze na veel martelingen stierf bood ze haar verloofde haar ogen aan: symbool voor het zien van het licht. Ze is een lichtheilige, die licht en hoop brengt in de donkerste tijd van het jaar.

De traditie stamt uit het eeuwenoude midwinterlichtfestival. Het feest wordt vooral in Zweden en naburige landen gevierd: vroeg in de morgen komt de jongste dochter, in een lange witte jurk met een kaarsenkroon op, het gezin wekken met warme drank en Luciabroodjes: lussekatter. Ze komt samen met haar 'stjamgossar' ('sterrenkinderen', haar broertjes en zusjes) het licht brengen in de winterse duisternis. Er worden speciale Lucialiedjes bij gezongen.

Afscheid

In 1997 bracht ik mijn dochter Gabrielle voor het eerst naar school.

Het betekende voor mij de eerste kennismaking met de Adriaan Roland Holst school in Bergen, waar wij als gezin nog maar kort daarvoor waren komen wonen.

In die tijd was ik nog werkzaam als verpleegkundige op een intensive care in een ziekenhuis in Amsterdam.


De ontdekking van het vrije schoolonderwijs met zijn bijzondere aandacht voor de kinderen, voor hun ontwikkeling in een breder perspectief inspireerde mij zodanig, dat ik besloot om het roer om te gooien. Ik verliet de zorg en volgde de PABO-opleiding in Alkmaar en aanvullend een applicatiecursus antroposofisch onderwijs.


In 2000 begon ik mijn periode als docent aan de Adriaan Roland Holst school bij de kleuters.

Nadien heb ik in verschillende klassen gewerkt.

Later ontwikkelde ik een bijzondere affiniteit met het lesgeven in handwerken: een prachtige combinatie van de ontwikkeling van creativiteit en handigheid.

Ik kreeg van de school de gelegenheid om mij door middel van aanvullend onderwijs hierin verder te verdiepen en werkte derhalve in de afgelopen jaren voornamelijk als docente handwerken.

De tijd is omgevlogen. We zijn inmiddels twintig jaar verder. Als ik omkijk, zie ik een prachtige periode. Wat heb ik genoten van al die bijzondere, unieke kinderen, die mij ook zoveel hebben geleerd in hun energie, spontaniteit en enthousiasme. Ik denk terug aan al die mooie jaarfeesten, de betrokkenheid van de ouders, de bijzondere contacten met de collega’s.

Nu is het moment aangebroken om afscheid te nemen van deze tijd. Ik zal al die mooie herinneringen met veel dankbaarheid koesteren en regelmatig zal ik met een glimlach terugkijken.


Er is een nieuwe tijd aangebroken. Er is ruimte voor nieuwe ideeën en plannen. Ik zie uit naar een bezoek aan dochter Gabrielle in Australië, zodra de Corona pandemie dat weer mogelijk maakt.


Overigens zal ik zeker af en toe nog terugkomen op school. Dat geldt zeker voor het moment, dat de vijfde klas volgend jaar de musical zal opvoeren. Daarnaast heb ik met Constanze afgesproken, dat zij, in geval van nood, nog een beroep op mij kan doen als invalskracht.

Voor nu wens ik u allen mooie feestdagen een heel gelukkig en gezond 2021.

Hartelijke groet,

Juf Julia.