Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Samen vieren
verbindt.

Gepubliceerd op: 14-10-2022Nieuw

nieuwsbrief 14 oktober

In deze nieuwsbrief

  • ARH 75-jaar feestweek
  • Michaëlsfeest
  • Kinderboekenweek
  • Schaakbegeleiders gezocht

Agenda

17 t/m 21 oktoberHerfstvakantie
24 oktober Studiedag 
5 december Sint Nicolaas, geen middagschool

Beste ouders,


Met de herfstvakantie voor de deur kijken we terug op een aantal weken vol bijzondere momenten. Onze school is 75 jaar geworden en dat hebben we een week lang gevierd.


Op maandag zijn we begonnen met de officiële opening van de Samen naar schoolklas en werd de nieuwe naam onthuld: De Michaëlklas.

http://flessenpostuitbergen.nl/feestelijke-opening-samen-naar-schoolklas/


Daarna was het tijd voor twee dagen vol activiteiten. Alle kinderen kregen onder leiding van Circus Kristal les. Er werd intensief geoefend en elke dag kende zijn hoogtepunten. Vol trots werden de geleerde trucjes aan het einde van elke dag met elkaar gedeeld. Wat is er weer veel van en met elkaar geleerd en het plezier straalde ervan af. Op woensdag kwam onze oprichtster "Lena Struik" op bezoek met mooie verhalen van vroeger en er was taart voor elke klas. En met prachtig weer op donderdag én het Michaëlsfeest in het bos was de feestweek rond.


Het feestjaar is dan nog lang niet ten einde en op de achtergrond is er een lentemarktcommissie aan het ontstaan. Binnenkort komen de leden voor het eerst bij elkaar en worden plannen gemaakt. Een mooi vooruitzicht voor komend jaar.


De afgelopen dagen stonden in het teken van de kinderboekenweek die niet alleen binnen onze school een bijzonder groot succes was. Ook landelijk was de aandacht voor jeugdboeken enorm groot. En dat juichen we van harte toe want wat is lezen belangrijk en leuk! Ik zou zeggen pak in de herfstvakantie een lekker boek erbij en lees en/of lees elkaar voor.


Een hele fijne vakantie toegewenst,

Constanze Kappelmann


Film 75-jaar feest

Michaël

Gelukkig was het weer ons op de donderdag van het Michaëlsfeest goed gezind en in een lange rij zijn we op pad gegaan naar de Bokkeweitjes om de draak te verslaan. De zesde klas had leuke spelletjes georganiseerd die de dappere strijders moedig gespeeld hebben. We hebben genoten van de pannenkoeken en de appelflappen en met zijn allen Michaëlsliederen gezongen. Aan het einde van het feest hebben twee dappere eerste klassers de draak weten te temmen.


De kleuterklassen hebben ieder op een eigen locatie hun Michaëlsfeest gevierd en genoten van het begin van de herfst en de oogst. De klas van juf Esther ging samen met boer Oebele op weg naar de boomgaard. Ze hebben daar zoveel gezien, knollen, courgettes en pompoenen, maar ook de kalfjes in de stal.

De klas van juf Ingrid vierde een prachtig zonnige Michaëldag, klimmend, klauterend, spelend en picknickend bij de waterpomp.


Kinderboekenweek

Na een GiGaGroene spetterende openingsdans en ons Kinderboekenweeklied ging op maandag bij ons de Kinderboekenweek van start. Dinsdag hebben we door de hele school gelezen. Iedereen vond een fijn plekje om heerlijk even te kunnen verdwijnen in een goed verhaal.

Het kinderboekenweeklied

Wat een feest, wat een feest kinderboekenweek!

Lezen maakt je van binnen blij

en de wereld komt dichterbij.

Daarom zijn we hier, allemaal

Kinderboekenweek, in de zaal.


Woensdag werd voor alweer de tiende keer onze jaarlijkse voorleeswedstrijd gehouden. Lisa, Lemmie en Doorle lazen voor uit Gozert van Pieter Koolwijk. De drie kandidaten hadden alle drie het voorlezen goed voorbereid en prachtig voorgelezen. De jury had het er maar lastig mee. Uiteindelijk werd de wisselbeker door Luuk, de winnaar van vorig jaar aan Doorle uitgereikt. Na de pauze was de boekenmarkt weer een groot succes en veel boeken hebben een enthousiaste nieuwe eigenaar gevonden. Traditiegetrouw hebben alle klassen een nieuw boek gekregen. We kijken terug op een gigaleuke week met veel leesplezier.


Schaakbegeleiders gezocht


Wie houdt van schaken en vindt het leuk om onze kinderen hierin te begeleiden?

Deze winter willen wij op een viertal donderdagen de kinderen van klas 2 tot en met 6 de gelegenheid geven om te schaken tijdens de grote pauze. Voor de begeleiding hiervan zijn wij op zoek naar schaakenthousiaste hulpouders, opa’s of oma’s.Het gaat om de volgende dagen/ tijden:

Donderdag 15 december, 12.45 – 13.45 uur
Donderdag 12 januari, 12.45 – 13.45 uur
Donderdag 19 januari, 12.45 – 13.45 uur
Donderdag 26 januari, 12.45 – 13.45 uur

Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar juf Susan: sdotter@arhbergen.nl

Ingezonden

Op 27 november vindt er op de Stadsboerderij in Almere-Stad de Waldorf Advent Fair plaats, een magische adventsdag om samen te beleven en nooit meer te vergeten.

Hou jij ook van struinen over een markt vol lichtjes, geurend dennengroen en gezellige kraampjes waar je decemberschatten kunt bemachtigen? Waar je je kunt laven aan mooie muziek, samen kunt zingen, met kinderen naar een voorstelling kunt gaan of naar een mooi adventsverhaal kunt luisteren? Zie jij jezelf al zitten in de stal aan lange tafels tussen de koeien, warm ingepakt, genietend van o.a. zoete crêpes, chocolademelk en Glühwein? Kom dan de adventstijd samen inluiden op onze Waldorf Advent Fair.

Iedereen is welkom en je hoeft geen toegang te betalen. Let op: voor kinderactiviteiten en een spelletjesknipkaart vragen we een kleine bijdrage.

Tot dan!

Waldorf Advent Fair

Adres: Kemphaanpad 14, Almere-Stad

Tijd: 14.00 - 19.00

Gratis toegang

Voor het hele gezin

Organisatie: Eveline (Waldorfinspiration) & José (Slot Sofenstein)

@waldorffestival

Ontdek de viool

Wil je er achter komen of de viool echt iets voor jou is? Kom het dan uitproberen bij juf Roos!


Mijn naam is Roos Kneppers, ik zit in de 12e klas op de Adriaan Roland Holstschool en speel nu 11 jaar viool. Dit schooljaar volg ik de vooropleiding aan het Utrechts Conservatorium en ik wil ook gaan lesgeven.


Heb je interesse of vragen, stuur een mailtje naar rooskneppers@gmail.com.

Leeftijd: vanaf 5 jaar

10 lessen voor €40.-

Locatie: Sint Pancras

Viool in bruikleen is in overleg een optie

Contact: rooskneppers@gmail.com

Versterking en bescherming van het mens-zijn
Body Surrounding Web deel 2


Beste ouders,


Rudolf Steiner beschrijft hoe ons levenslichaam steeds losser gaat raken van ons fysiek lichaam, zo ook het etherhart van het fysieke hart. Dit geeft mogelijkheden, maar maakt in het middengebied ook kwetsbaar voor allerlei invloeden van buiten, waaronder elektro-magnetische straling, maar ook in het sociale.


Wieger Veerman heeft in samenhang met “Euritmie in Beweging” (zie www.stichtingrozenhart.nl) het Body Surrounding Web ontwikkeld om vooral dit middengebied en daarmee het hele mens-zijn te voeden, te versterken en te beschermen. De verankering in het midden wordt sterker, je komt meer bij jezelf.


In dit vervolg op deel 1 gaan we kort de basisoefeningen doen. Daarna de herhaling en verdieping van het BSW. De basisbeweging is de lemniscaat. We ontdekken wat de geheimen van de lemniscaat zijn op verschillende manieren. Wat voor relatie is er met de spiraal? Verder de verschillende variaties in de uitvoering van het BSW.


Met de euritmietherapeuten werken we daarna nog aan specifiekere modules voor bescherming en vitaliteit, die alleen in de therapie gebruikt kunnen worden.


Ook mensen die slecht ter been zijn van harte welkom, omdat vele oefeningen ook zittend gedaan kunnen worden.


Geen voorkennis of ervaring is nodig, Ook zonder deelname aan BSW deel 1 kun je nog instromen.


Geïnteresseerden die graag willen deelnemen, maar vanwege de kosten belemmerd worden, kunnen hierover met mij contact opnemen.


Graag wil ik jullie hiervoor uitnodigen en wel op:


Zaterdag 15 oktober 2022 Van 9.30 tot 11.45(inclusief pauze), daarna tot 12.45 voor de euritmietherapeuten. Vrijeschool Bergen(onderbouw) Prins Hendriklaan 58 Kosten € 25,- (voor de euritmietherapeuten € 35,-)

Info en/of aanmelding: sjaakgroot@upcmail.nl of 06-21500853

Graag tot dan!

Sjaak Groot Euritmietherapeut,

fysiotherapeut(niet praktiserend) en euritmiepedagoog

Werkzaamheden Rekervlotbrug fase 2


Van 15 tot 29 oktober vinden er opnieuw werkzaamheden plaats waarbij de brug is afgesloten voor voetgangers en fietsers. Scheepvaart heeft doorgang.

Bij deze nog wat meer informatie:

Omleiding

Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de afsluiting via de Oosterdijk en Kogendijk via de andere vlotbrug het kanaal oversteken en vice versa.

Naast recreanten maken veel scholieren gebruik van de Rekervlotbrug. Doordat de werkzaamheden deels plaatsvinden in de herfstvakantie en vanwege de kosten heeft de provincie ervoor gekozen geen tijdelijk pontje in te zetten tijdens de afsluiting van de brug.

Betrouwbaarheid en duurzaamheid brug vergroten

Op 5 september is de aannemer gestart met het aanpassen van de balansconstructie van de brug. Dat moet ervoor gaan zorgen dat onderdelen van de brug niet zo snel slijten. De werkzaamheden worden nu vervolgd. Van 15 tot en met 29 oktober werkt de aannemer aan de ombouw van de brug en wordt de brug (mechanisch) aangesloten. De verwachting is dat na deze werkzaamheden de brug minder vaak storing heeft en de betrouwbaarheid voor voetgangers en fietsers toeneemt.