Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Samen vieren
verbindt.

Gepubliceerd op: 21-05-2021Nieuw

Pinksternieuwsbrief

Pinksternieuwsbrief

  • Voorwoord Constanze
  • Het feest van de pinksterblom
  • ARH Bijenkorf
  • Ennu theater
  • Podcast van het GoetheanumBeste ouders,


Het was deze week feest!


Donderdag mocht de zesde klas de meidansen aan hun ouders laten zien. En dan merk je weer hoe de weken voorbij vliegen, net als de linten vandaag aan de meiboom. Voor deze kinderen zijn alweer de laatste weken van hun schooltijd op de ARH aangebroken voor ze hun vleugels gaan spreiden en naar het voortgezet onderwijs vertrekken. En als je ergens vertrekt wil je het altijd een beetje mooier achterlaten. Vanuit deze gedachte hebben ze aan een duurzaam project gewerkt: de ARH bijenkorf waarover meer verderop in deze nieuwsbrief.

Vandaag hebben we eerst met de kleuterklassen en daarna met klas 1 t/m 6 een prachtig Pinksterfeest gevierd. Het was ongebruikelijk fris en er stond veel wind maar de kinderen en het gehele team hebben volop genoten. Via de klassenouders zijn een aantal foto’s en filmpjes met jullie gedeeld.

Dan is er vandaag ook de brief met de formatie aan jullie verstuurd, de bezetting voor komend schooljaar is rond. En dat is fijn in deze tijden waar veel anders gaat zoals we gewend zijn.

Denken jullie er nog aan dat dinsdag 25 mei a.s. een studiedag is. De leraren werken traditiegetrouw deze dag aan de getuigschriften.

Hele fijne Pinksterdagen.

Hartelijke groet,

Constanze

Het feest van de pinksterblom


De natuur is tot volle bloei gekomen en heeft haar bruidssluier afgelegd. Hier en daar is al de eerste aanzet van een vruchtbeginsel zichtbaar. Vele bloesemblaadjes zijn op de grond gedwarreld.


In de folklore treffen we gebruiken aan die aangeven dat de mensen gevoelig waren voor de bloeitijd van de natuur. Tijdens het pinksterfeest werd een jong ongehuwd meisje (in de bloei van haar leven) tot pinksterblom gekozen. Zij was de pinksterbruid. In vele streken zat zij onder een pinksterkroon, een hemelboog.Ook had zij een mandje waaruit zij zelfgemaakte papieren bloemen strooide.

Er werden pinksterparen gevormd. Het pinksterfeest werd het feest van de liefde genoemd.

De zelfgemaakte bloemen strooien is symbolisch voor het gegeven dat de mens in staat is om zelf te scheppen, te creëren. Hij/zij geeft hiermee iets eigens, het puurste, het zuiverste vanuit jezelf. Dit is je innerlijke kiem. Het wezen van de kiem wordt zichtbaar in de bloem.


Zoals Rudolf Steiner het in een voordracht zei:

In het uiterlijk leven moet het innerlijk tot uitdrukking kunnen komen.

De ARH Bijenkorf

Tijdens het 100-jarig Waldorf jubileum stond de honingbij centraal en werd er een oproep gedaan elke school een bijenvolk te laten adopteren. Twee jaar later is het zover binnen onze mooie school.


De zesde klas heeft vorige week onder leiding van een mandenvlechter uit Haarlem onze eigen bijenkorf gevlochten. Een hele speciale Weissenseifener hangkorf. De korf is klaar en heeft een (tijdelijke) plek gekregen onder het afdakje van de fietsenstalling achterin. Nu nog de bijen…die komen binnenkort van een imker die ons bij-staat om er verder goed voor te zorgen. We houden jullie op de hoogte.


Bees, these creatures of the sun, help many of our food crops to multiply, and at the same time show us the state of our souls: “The entire beehive is actually permeated with love life” observed Rudolf Steiner. Bees are an image of the spiritual power that lends dignity to freedom: for the power of love that wants to become effective.


Hier nog 2 links om verder te lezen voor wie wil:

Bees & Trees - Waldorf 100 (waldorf-100.org)

De Weissenseifener Hangkorf – Een natuurlijk alternatief voor bijen


ennu theater is weer begonnen met toneellessen!

• In een eigen theaterwerkplaats vlakbij school creëren we met elkaar een unieke voorstelling!

• Improviseren, actie/reactie, samenwerken, personage opbouw, spelen met (vaste) tekst, je lijf als instrument, hoe sta je op het podium, eindelijk even zijn waar je altijd van droomt!

• Een inspirerende plek, waar alles aanwezig is om je even een volwaardige acteur of actrice te voelen!

• Voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar.

• Nieuwe groep begint in september 2021 Doe je ook mee? Neem contact op met Marieke

• bel/app: 06-25430022 email: ierselmarieke@gmail.com

Podcasts zijn actueel. Zin in een antroposofische podcast? Het Goetheanum heeft een aantal nu ook in Engels beschikbaar: Hier de link naar de Engelse podcasts van het Goetheanum